Tek na Šmarno goro

O teku

Vse skupaj se je začelo leta 1979. To so bila leta rojevanja množičnih športno-rekreativnih prireditev. Le kdo od malo starejših se ne spomni Trnovskega maratona, pa Bloških tekov ter Teka v Dupljah in Cerkljah, pa kolesarskih maratonov, od katerih sta živa le še Franja in Vršič.

Šmarnogorske stezice so nam služile kot poligon za dnevno nabiranje kondicije. Med nami so krožile raznorazne zgodbe v stilu: “A poznaš Janeza-tega-pa-tega? Zadnjič je priletel na vrh neverjetno hitro – no ja, časa ne vem čisto natančno, pa tudi začel ni čisto v dolini in po neki svoji bližnjici je šel, ampak hiter je pa bil tako kot še nihče!” In podobno.

V takih okoliščinah pot do dirke na Goro ni bila dolga. Ideja je dozorela jeseni 79. Po običajni poti ne bomo šli, je bilo hitro sklenjeno, ponujala pa se je malo obiskana krožna pot okoli Gore.

Okoli organizacije nismo komplicirali – da je bil le topel čaj na vrhu, pa kak spominek za vsakega in medalje za najhitrejše. Prvih ducat let je bil Tek prijetna lokalna prireditev.

Tik pred osamosvojitvijo leta 91 je bil organiziran prvi Rekord Šmarne gore z obsežnejšo organizacijsko shemo. Odlična organizacija je bila povod za državno prvenstvo v gorskih tekih leta 92.

Tekmi so sledili dogodki, ki so jeseni 92 pripeljali do zamenjave vodstva Združenja za gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije . Novo vodstvo je pripravilo organizacijsko shemo razvoja gorskih tekov v Sloveniji, pri čemer je prav Tek na Šmarno goro odigral pomembno vlogo.

Vsakoletna uvrstitev Teka v Pokal Slovenije daje Teku poseben položaj med domačimi prireditvami; da dober glas seže v deveto vas, potrjuje močna mednarodna udeležba, ki je iz leta v leto močnejša.

Z uvrstitvijo v tekmovalni koledar mednarodne zveze za gorske teke konec devetdesetih je Tek pridobil trdno oporo za mednarodno uveljavitev, ki je dosegla prvi vrhunec ob četrtstoletnem jubileju leta 2004 s finalom WMRA Grand Prixa in dodelitvijo prestižnega statusa “IAAF permit”. Vsa nadaljnja leta Tek ostaja del železnega repertoarja mednarodne gorsko-tekaške zveze. Leta 2012 je bilo dogovorjeno, da bo finale Grand Prixa Turški Bursi, ki je pred tem že gostila EP in SP, a je tik pred izvedbo prišlo do odpovedi. Šmarna gora je s sprejetjem stare vloge tik pred zdajci rešila ugled Grand Prixa. Dve leti kasneje, leta 2014, je mednarodna zveza naziv ciklusa približala ostalim športom in »WMRA Grand Prix« spremenila v »Mountain Running Word Cup«, »Svetovni pokal« po naše. Lata 2013 smo se organizatorji soočili s osebno stisko enega najboljših tekačev zadnjega obdobja, Eritrejca Azeire Teklaya in mu z dobrodelno akcijo v dneh prireditve pomagali, da je rešil svojo družino.

“IAAF Permit”

Svetovna atletska zveza

Svetovna Atletska Zveza (IAAF – International Association of Athletic Federations, do 2001 International Amateur Athletic Federation) dodeljuje določenim atletskim prireditvam oziroma organizatorjem status “IAAF Permit”. Potrdilo oziroma status velja za enkratno izvedbo, prejmejo pa ga lahko le uveljavljene atletske prireditve z večletno tradicijo in primerno organizacijo ter udeležbo vrhunskih atletov. Tek na Šmarno goro je bila prva atletska prireditev v Sloveniji, ki ji je leta 2004 uspelo pridobiti to prestižno dovoljenje; status »IAAF Permit« ima Tek tudi vsa naslednja leta, je član elitnega Grand prixa in kasneje Svetovnega Pokala. Svetovna Atletska Zveza uradno dovoljuje uporabo svojega logotipa in tako zagotavlja ustrezen nivo prireditve, s čimer izkazuje organizatorju veliko zaupanje. Tek je tudi edina atletska prireditev v Sloveniji, o kateri IAAF na svoji spletni strani objavlja vsako leto obširno najavo in reportažo.

Kakšna je razlika med “Tekom” in “Rekordom Šmarne gore” ?

Isti teren, druge korenine

Rekord Šmarne gore se odvija na istih terenih kot Tek na Šmarno goro, vendar ima povsem druge korenine: Prvega februarja 95 se je namreč v gorah smrtno ponesrečil eden izmed nas, prijateljev Šmarne gore, članov Šmarnogorske naveze; “Rekord” je posvečen Tomu, ki je svoje telo in duha krepil na strminah za domačo hišo.

Obiščite nas tudi na: